Tendencijos miegamajame. Kas išlieka, o kas palieka?

Nauji metai, nauji vėjai. O jų išties daug. Taigi kas naujo miegamojo interjere šiemet? Susigaudyti padeda Dreamon prekės ženklo vystytoja Deimantė.

Taigi, Deimante, kas šiemet trendina miegamojo interjere?

Tendencijų, kaip visada, yra daug, tačiau nesunku pastebėti, kad tvarumas ir individualumas ima viršų.

Kalbant konkrečiau, vis labiau populiarėja mix & match– miksuok ir derink, kai derinama nauja ir sena, metalas ir medis bei pan. Miegamojo tekstilė taip pat vis dažniau kombinuojama. Pavyzdžiui, antklodė ir pagalvės vienspalvės, o paklodė – marga ir ryški.

Beje, sodrios spalvos tekstilėje pastaraisiais metais apskritai yra aukštumoje: nuo burgundiško vyno iki smaragdinės. Vengiantiems dominuojančių tamsesnių spalvų miegamajame, užteks ir vienos spalvos išsišokėlės. Ji gali „nusėsti“ kaip akcentas – tarkime, ryškios pagalvėlės ant ramesnių spalvų patalynės.

Tačiau svarbiausia šių metų tendencija yra atsakomybė prieš gamtą. Tai galioja ir miegamojo tekstilės verslui. Madingiausi ir geidžiamiausi tekstilės produktai yra tvarūs, draugiški aplinkai, pagaminti iš natūralių medžiagų, rankomis, kurioms už darbą yra mokamas orus atlygis.

O su kokiomis tendencijomis šiemet atsisveikinama?

Pastebima, kad žmonės vis rečiau renkasi absoliučiai saugius interjero sprendimų variantus. Pavyzdžiui, interjere dominuojančią pilką spalvą. Prieš 10 metų su trenksmu atėjusi pilkų atspalvių mada eina į antrą planą. Vakaruose žmonės savo erdvėse jau nori daugiau individualumo ir išskirtinumo, mažiau asociacijų su ofisine aplinka, kuri dažnai yra pilka.

Konkrečiai miegamojo tekstilėje pastebiu panašius pokyčius – populiarėja unikalūs dizainai. Vis dažniau eksperimentuojama su spalvomis. O 2020 m., panašu, kad šiltos spalvos laimės prieš šaltas.

Praeitą savaitę lankėtės tarptautinėje namų tekstilės Heimtextil parodoje Frankfurte kokia ryškiausia parsivežta įžvalga?

Be jau minėtųjų 2020 m. tendencijų turiu pastebėti, kad tekstlininkai vis daugiau dėmesio skiria kultūrų mainams. Pavyzdžiui, vienai kultūrai būdinga tekstilės technika jungiama su kitos kultūros raštais.

Taip pat, kaip jau minėjau, įmonės labai daug dėmesio skiria etikai gamtos atžvilgiu – tvarumas tampa geriausių tekstilės gamintojų prioritetu. Taip pat ir „Dreamon“.

Turite daug duomenų apie lietuvių tekstilės pasirinkimus kuri vis dėlto patalynė populiaresnė: lino ar medvilnės?

Medvilnė vis dar pirmauja, ir ženkliai. Tačiau per pastaruosius metus pastebime tendenciją, kad lino audinys pradeda atsikariauti savo vietą jau ir Lietuvos rinkoje. Šį gana lėtą pokytį nulemia ir tai, kad nesame linkę greitai keistis ir kiek lėčiau priimame naujoves. Todėl mes „Dreamon“ liną apdirbame spec. metodais, kad šis būtų kuo švelnesnis. Kai kurie klientai tai jau įvertino ir perėjo prie lininės patalynės.

O kurios spalvos susilaukia daugiausiai pirkėjų?

Dėmėsio centre, kaip ir visose rinkose, dominuoja žemės spalvos, taip pat balta ir pilka. Nuo jų neatsilieka ramūs damasko, gėlių raštai, kurių šiltesni atspalviai nėra itin ryškūs. Tačiau taip pat pastebime, kad ryškūs, tamsūs ir prabangūs raštai labiausiai traukia žmonių akį. Tarkime, dalyvaujant parodose būtent tokie audiniai susilaukia daugiausia dėmesio, tačiau juos įsigyti atgraso baimė, kad nepavyks jų nepritaikyti savo namų interjere.