Mėnesio interviu su Inga Norke: mitai apie darbo rutiną

Turbūt esate girdėję apie tokių korporacijų kaip „Google“ biurus, kurie primena Disneilendą, arba apie darbo erdves be priskirtos vietos. Šiais metais daug imta kalbėti apie darbą iš namų – nesiplėsime, jau turbūt ir taip aišku, kodėl. Tad šįkart nusprendėme pakalbinti komunikacijos specialistę Ingą Norkę, kuri jau šeštus metus sėkmingai dirba iš pačių skirtingiausių vietų, tik ne iš biuro.

Kasdien dirbti prie to pačio stalo – gerai ar ne?

Pasak specialaus tyrimo šia tema, netgi virš 80 proc. idėjų kyla ne darbo aplinkoje.

„Praeitą savaitę dirbau ant molo Nidoje, kur radau medinį staliuką su suolu – matyt, žvejų. Esu dirbusi pačiose įvairiausiose vietose, o taip pat labai daug ir iš namų. Galiu pasakyti, kad kūrybiniam darbui išties svarbi darbo aplinkos dinamika“, – sako Inga, paneigdama mitą apie geležinę rutiną ir atskirą darbo vietą siekiant geriausių rezultatų.

Laisvai samdoma komunikacijos specialistė ir konsultantė iš pradžių galvojo, kad tai, jog ji nedirba prie to pačio stalo su tuo pačiu vaizdu priešais save kasdien nėra įprasta ar netgi normalu. Tačiau daugiau nei penkeri metai darbo skirtingose erdvėse parodė, kad kūrybinio ir panašaus sektoriaus žmonių (kurių vis daugėja) darbo įpročiai yra netgi panašūs:

„Man labai svarbu bent kartą per savaitę išeiti padirbėti „į miestą“, tačiau lygiai taip pat produktyvu atlikti tam tikras užduotis ir iš pat ryto lovoje. Labiausiai mano rezultatams trukdo rutina“, – sako I. Norke.

Keli šalutiniai veiksniai, kurie tampa kertiniais motyvacijai

Produktyvumui Ingai svarbūs dar keli dalykai. Vienas jų – tvarka: „Kad ir kur dirbčiau, labai svarbu būti neapsijaukus, nes tada ir mintys gryninasi kitaip. Tiesa, man asmeniškai būtina ideali tvarka. Todėl stengiuosi, kad ir kur bedirbčiau – iš namų ar kelionėje – susitvarkyti iš vakaro, kad ryte tam nebegaiščiau laiko.“

Kita labai svarbi ir ne tiek dažnai apkalbama sąlyga – ryšys su gamta. Taip, net ir darbo valandomis žaluma gerokai didina žmogaus produktyvumą ir gebėjimą mąstyti laisviau:

„Apie biofiliją – įgimtą žmogaus polinkį ieškoti ryšio su gamta – pirmą kartą išgirdau dirbdama vienoje iš Vilniaus bendradarbystės erdvių. Stebėjausi, augalų gausa ir administracijos atsidavimu juos prižiūrėti. Pasirodo, žaluma ne tik gerina orą, kuriuo kvėpuojame, bet ir emocinę būklę“, – pasakoja I. Norke. Dabar ir jos namuose žaliuoja daug džiunglėms būdingų augalų.

Taisyklės yra tam, kad jas laužytum

Išgyvenantiems kūrybines kančias, nuolat savo valią bandantiems įvairiausiomis griežtomis disciplinomis, Inga pataria pabandyti dirbti ne pagal taisykles. Ypatingai lengvai tai galima išbandyti dabar, kai didelė dalis darbdavių neverčia visą dieną sėdėti darbo vietoje.

„Pamėginkite dažniau išduoti savo darbo tvarką. Leiskite sau ryte pasimėgauti tuo, kas neįprasta ir atidirbkite vakare, išbandykite tempimo pratimus popietėje, padarykite ketvirtadienius – darbo iš kitos erdvės diena ir pan.“

Pasak Ingos, tikėtina, kad visų suplanuotų darbų atlikimui šis disciplinos nutraukimas gali pareikalauti šiek tiek viršvalandžių, „bet, tikiu, atrasite naujų minčių, idėjų, motyvacijų.“

Keli papildomi patarimai, kai dirbama namuose

Kai nekeliauja ir nelanko įvairiausių darbui ir nebūtinai tik darbui skirtų erdvių, Inga prisipažįsta, kad jos stalu dažnai tampa didelė pagalvė:

„Iš manęs mylimasis juokiasi, tačiau man patinka padirbėti ir iš lovos – sutaupau ne tik daug laiko, kurį galiu skirti poilsiui, bet ir pinigų“, – šypsosi Inga, papildydama mintį, kad kai jau išlipa iš lovos būtinai keičia ir rūbus: „Netysoti visą dieną namuose dirbant su pižama ir pasipuošti – vienas iš asmeninių principų.“

Taip pat darbui iš namų Ingai padeda ne tik tvarkinga aplinka ir daug augalų, bet ir maksimaliai atvertos langų zonos, per kurias patenka dienos šviesa ir visuomet bent kažkiek pravertas langas.

„Galiausiai vien tas pasakymas, kad darbdavys siekia sukurti aplinką, kurioje darbuotojai jaustųsi tarsi namuose, pasako, kaip galima pranokti save dirbant iš namų. Tik ir ten būtinas paįvairinimas. Tai gali atvesti naujų netikėtų kelių tiek karjeroje, tiek gyvenime“, – pastebi Inga Norkė.